Évtervezés fogadalmak helyett

Hello 2022: fogadalmak helyett tudatos évtervezés

Új évi fogadalom? Vagy inkább évtervezés? Melyik a célravezetőbb?

Mindannyiunknak ismerős az az érzés, hogy az óév végén mintha kötelező lenne valamilyen fogadalmat tennünk, mintha anélkül nem is lehetne az új esztendőt megkezdeni. Fogadkozunk, hogy az új év beköszöntével egészségesebben élünk, letesszük a cigarettát, lefogyunk, eljárunk sportolni, többet pihenünk, többet leszünk a családunkkal, a karrierünkre nagyobb hangsúlyt fektetünk, állást váltunk és sorolhatnánk hosszasan, hogy kinek éppen mi a fontos.

De miért van az, hogy ezeket a fogadalmakat pont év végén tesszük? És miért van az, hogy a fogadalmak felét január közepén már meg is szegjük és nem is emlékszünk rájuk? Igen, Te is ott a képernyő előtt – és elárulom, nem vagy ezzel egyedül: olyannyira nem, hogy egy sor tanulmány foglalkozik ezzel a kérdéskörrel.
De akkor mégis mit kellene tennünk, hogy legközelebb ne így legyen? Lehet, hogy a fogadalmakat nem is decemberben kellene megtennünk, hanem tavasszal, nyáron vagy ősszel? Bár így lenne; de tudjuk, hogy ez nem ilyen egyszerű. Pedig de jó is lenne!

Blogbejegyzésemben pont ezt a témát járom körbe, ha érdekel, tarts velem és olvass tovább!

Miért pont decemberben tesszük a fogadalmakat?

Talán a szilveszter felfokozott hangulata, az éjféli pezsgő, az alkohol mámora okozza? Jól sejted, nem ez az oka! Már csak azért sem, mert az emberek túlnyomó része nem csak szilveszterkor pukkant pezsgőt. De viccet félretéve, ennek is pszichológia magyarázata van. Igen, ennek is!

Az embereknek biztonságot nyújt a hagyományok megőrzése és betartása: ilyen hagyomány a szilveszter megünneplése, a régi év elbúcsúztatása és az új esztendő köszöntése. Biztonság ad nekünk, hogy személyes életünkben is lezárjuk az évet, összegzünk és ígéretet teszünk a jövőre vonatkozóan. Ez a biztonságérzet mellett egy folytonosságot visz az életünkbe.

A gond nem is ezzel van, hanem azzal, hogy már január közepére ezeket a fogadalmakat sorra megszegjük, majd sutba dobjuk lelkiismeretfurdalás és önmarcangolás közepette: és végül február elején már nem is emlékezünk rájuk.

Mi az oka annak, hogy a fogadalmak jelentős részét január közepén megszegjük?

Ebben a témában is számos pszichológiai és egyéb cikk, tanulmány született, amennyiben érdekes lehet számodra, akkor bátran keress rájuk. Én azonban azt mondom, hogy jó erősen nézz magadba, mert a válasz ott van benned, bennünk!

Valójában te is minden tanulmány olvasgatása nélkül meg tudod adni a fenti kérdésre a választ: a fogadalmak betartásához – vagy bármihez, amit az életünkben meg szeretnénk változtatni – egy erős felismerésre, komoly elhatározásra, a változtatás igényére és új szokások kialakítására van szükség. (A szokások kialakításáról egy következő blogbejegyzésben részletesebben fogok írni, mert ez a siker és a célok elérésének egyik eszköze!) Ebből tulajdonképpen az következik, hogy teljesen mindegy, hogy az év melyik szakaszában teszünk fogadalmakat, mert nem az év eleji dátum vezet a betartásához, hanem sokkal inkább a saját elhatározásod, felismerésed és elköteleződésed!

Ilyen értelemben mindegy, hogy ennek az időpontja az év vége vagy akár a nyár közepe. Van egy rossz hírem – bár ezt már úgyis tudod: ezt sem lehet könnyen megúszni, kellő erőfeszítést és energiát kell belefektetni. Csak úgy magától ez nem fog megtörténni…

Mégis akkor hogyan kell újévi fogadalmat tennünk úgy, hogy be is tartsuk azokat?

Írhatnám azt, hogy sehogy, de ez nem lenne igaz! Én teljesen mást javaslok neked!

1. Az év vége legyen a lezárás és az új év megtervezésének ideje!

Igen, jól olvasod! Én nem arra bíztatlak, hogy tegyél fogadalmakat – amiket aztán nagy valószínűséggel nem fogsz betartani és ettől még inkább elmenjen a kedved az egésztől és kellőképpen rosszul érezd magad – hanem sokkal inkább javasolnám, hogy zárd le az elmúlt évet és adj róla számadást, összegzést és tervezd meg a következő évedet kellő tudatossággal!

2. Az előző év lezárásakor érdemes sorra venni az alábbiakat, a teljesség igénye nélkül:

  • Mi volt számodra meghatározó az elmúlt évben? (család, magánélet, munka, érzelmek stb.)
  • Mi volt a legnagyobb lecke?
  • Mi volt a legnagyobb dolog, amit befejeztél?
  • Mi volt a legnagyobb kockázat, amit vállaltál?
  • Ki az a három ember, aki a legnagyobb hatással volt rád?
  • Ki az a három ember, akire a legnagyobb hatással voltál?
  • Mi a legjobb dolog, amit fölfedeztél magadban?
  • Mi az, amit nem sikerült befejezned?
  • Mi volt a legnagyobb teljesítményed?
  • Mi volt a legnagyobb kihívásod?
  • Történt-e bármi az elmúlt évben, ami miatt meg kell bocsátanod valakinek?
  • Rosszul esett-e bármilyen cselekedet, tett, ami ellened irányult?
  • Esetleg magadra haragszol valamiért?
  • Mi az, amit mindenképpen szükséges elengedned a továbblépéshez?

3. Az új év megtervezésekor érdemes sorra venni:

  • Mi minden történhet ideális esetben ebben az évben veled?
  • Mitől lesz jó az éved?
  • Mi legyen számodra a meghatározó az előtted álló évben az életed különböző területein (család, magánélet, barátok, munka, karrier, egészség stb.)?
  • Mi az a három dolog, amit a legjobban szeretnél elérni?
  • Mire kell nemet mondanod ebben az évben?
  • Mi ad erőt, miből fogsz erőt gyűjteni a nehézségek leküzdéséhez?
  • Mi az, amit nem halogathatsz tovább ebben az évben?
  • Mit tanácsolsz magadnak erre az évre?
  • Mitől lehet neked különleges ez az év?
  • Mi az, amit ebben az évben biztosan meg fogsz tenni?
    És tovább sorolhatnánk annak függvényében, hogy kinek mi a fontos, mit szeretne elérni az élet egyes területein, illetve miben szeretne fejlődni.

A jó hír az, hogy a tudatos tervezés, a felkészülés a változásra bármikor elkezdhető, amikor te készen állsz rá. A változást nem a fogadalmak, a megkezdett új év fogja elhozni neked, hanem TE magad! A fejlődés kizárólag rajtad múlik az év bármelyik napjáttól kezdve! Én itt vagyok és szívesen támogatlak a megkezdett utadon.

Share this post